Pakowarka prozniowa westfalia

Pakowarka próżniowa służy do szczelnego zamknięcia wyniku w dedykowanym pojemniku, zwykle foliowym opakowaniu, po uprzednim odessaniu spośród niego powietrza. Pakowanie próżniowe zezwala na dłuższe zachowanie świeżości zapakowanych produktów dzięki ograniczeniu do minimum rozwoju bakterii oraz pleśni. Jedzenie włożone w ostatni metoda że stanowić nawet kilkukrotnie trwalsze niż w przypadku zastosowania nowych metod pakowania.

Na targu jest widocznych kilka sposobów pakowarek próżniowych, przynajmniej ich wykorzystanie jest odpowiednie, występują duże rozbieżności w procesie pakowania. Pakowarka komorowa - po umieszczeniu produktu w ostatnim opakowaniu wewnątrz komory przebywa w niej wytworzona próżnia. W trakcie tego mechanizmu reszki powietrza są wyrzucone z opakowania. Po ukończeniu procesu jest zgrzanie otworu. Pakowarki komorowe rosną w drugich rozmiarach od małych aż po urządzenia dwukomorowe, zwiększające wydajność pakowania. Ten model maszyn uznawany jest przede wszystkim ze powodu na złe koszty eksploatacji oraz łatwość i siłę używania. Wykorzystywane przede każdym w sektorze żywieniowym oraz handlu. Pakowarka listwowa - w przeciwieństwie do pakowarek komorowych pakowany produkt jest poza urządzeniem. Próżnię wydobywa się poprzez zastosowanie specjalnej folii oraz umieszczenie otworu worka, tak żeby produkt pozostał jak najdokładniej zamknięty, w urządzenia. Niewielkie, w porównaniu z pakowarką komorową, rozmiary i wysoka mobilność są niewątpliwymi cechami tego gatunku urządzeń. Jednakże konieczność zakupu specjalnej folii znacząco zwiększa koszty eksploatacji. Wykorzystywana zwłaszcza w przemyśle spożywczym tam gdzie są artykuły o odmiennych kształtach np, dziczyzna. Opakowania - w wypadku pakowarek komorowych wybór rodzaju folii nie jest oczywiście silnego znaczenia jak w sukcesie listwowych. Pierwszy rodzaj maszyn pracuje przede ludziom na popularnych i praktycznie dostępnych foliach gładkich. Drugi rodzaj pakowarek wymaga użycia folii moletowanej.